Křupavé dalamánky
Recept je inspirován postupem z populárního "Chleba bez hnětení".
Ingredience:
1 hrnek hladké žitné mouky
1,5 hrnku polohrubé mouky
0,5 hrnku hladké mouky
3 rovné lžičky soli
1/2 lžičky octa
1 lžička celého (nebo drceného) kmínu
1,5 hrnku vody
1/3 lžičky sušeného droždí (používám nejraději to s "vlaštovkou.-)"
Postup:
Mouky promícháme s kmínem, solí a droždím, přidáme ocet, vodu a rychle smícháme dohromady. Mísu pak zakryjeme potravinovou folií.
Po 12 hodinách těsto vyklopíme na plochu pomoučenou hladkou žitnou moukou, rozdělíme na osm kousků a opatrně vytvoříme oválné bochánky. Pomůžeme si opět moukou, těsto se dost lepí. Na plechu vyloženém pečicím papírem je necháme asi 20 minut dokynout, posypeme hrubou solí, kmínem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut (u mě horkovzduch). Zespod by dalamánky měly mít tmavě zlatavou barvu.