Flammkuchen - recept
Cibule, smetana, slanina na hodně tenoučké placce - to je základní Alsaský koláč, který lze připravovat v mnoha variantách. Ať kynutý nebo bez kvasnic, vegetariánský, veganský i podzimní se skořicí a jablky. Tato křupavá specialita má dlouhou tradici v německy mluvících zemích. Flammkuchen původně sloužil jako test pro měření teploty trouby na pečení chleba. Když byl hodně rychle tmavý, trouba musela chladnout. Pokud tento klasický pokrm neznáte, neváhejte a vyzkoušejte náš nekynutý recept. Podává se samotný, v létě se salátem nebo v zimě s polévkou.
Časová náročnost: 90 min.
Složitost receptu: jednoduchý, ale zdlouhavý
Suroviny
220 gramů hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje, 1 žloutek, 1/2 lžičky soli, 1 - 2 cibule, slanina, zakysaná smetana, pepř
Mouku, olej, žloutek, sůl a 100 ml vody smíchám a uhnětu hladké těsto, které nechám asi 30 minut odpočinout zakryté, v pokojové teplotě. Cibuli nakrájím na proužky a slaninu (nebo šunku) na kostky. Odpočaté těsto rozpůlím a rozválím na plech s pečícím papírem. Těsto můžete pomoučit nebo poolejovat, jinak je lepivé. Na připravené placky rozetřu zakysanou smetanu (vrstva může mít i 1 centimetr), rozložím cibuli, slaninu a popepřím. Pokud chcete vegetariánský koláč, tak vynechejte slaninu a přidejte třeba tofu nebo nechejte jen tak a posolte. Peču na 220 - 240 stupňů 8 - 10 minut. Podávám horké.
Hodnocení receptu:
Ohodnoťte i vy
Doporučené recepty
Vaše názory k článku (0)
Přidejte vlastní komentář